Cor Opsteen nieuwe koning Sint Jorisgilde

Het koningspaar Cor Opsteen en Paulina Adriaans - OpsteenHet was een spannende zondag voor het Sint Jorisgilde Gemert. Zou het gilde een nieuwe keizer krijgen als opvolger van Henricus Jansse van Deursse die zich in 1759 tot keizer schoot? De dag begon zoals altijd met een Heilige Mis in de kerk van Sint Jans Onthoofding, voorgegaan door pater Delisse en diaken van den Bosch. Het was een mooie viering waar door de voorgangers inspirerende woorden werden gesproken. Zij staken de mogelijke nieuwe koningen en keizers een hart onder de riem, want het konings- of keizersambt bij het Sint Jorisgilde is echt een belangrijke erefunctie.

Na in het gildehuis Dientje de inwendige mens verstrekt te hebben trok het Sint Jorisgilde, samen met het zustergilde van Sint Antonius en Sebastianus, op naar de schutsboom die was opgesteld bij de Kokse Hoeve waar traditioneel het koningschieten in Gemert plaatsvindt.

Bij aankomst werd er driemaal om de boom getrokken om de schutsboom te “vrijen” van het kwade. Dit is een jarenlange traditie bij het Gemertse koningschieten. Daarna werd het “oude” koningspaar Frans en Tonnie van der Burgt ontdaan van hun koninklijke status. De koningsvogel en het koningszilver werden tijdelijk op jukken geplaatst in afwachting van een nieuwe koning.

Voordat het schieten voor een nieuwe koning begon werd er eerst geschoten voor koningskruizen waaraan iedere aanwezige kon meedoen. De koningskruizen werden gewonnen door de rooie gildebroeders Martien en Albert van den Eijnde en gruune gildebroeder Teun Brouwers.

Nadat er een ingewikkelde formule met betrekking tot het schieten voor de koningskruizen op was losgelaten werden de horloges van de loterij gewonnen door Robin Kolle uit Uden en de heren van Katwijk en Elliot uit Gemert. De winnaars van de koningskruizen en horloges proficiat gewenst.

Na dit rustige begin werd de rode koningsvogel op de schutsboom geplaatst en kon het eigenlijke koningschieten beginnen. Een veertiental deelnemers hadden zich gemeld, waaronder ook enkele leden van de Vriendenkring van de Gemertse gilden. Nadat de geestelijke- en wereldlijk overheid en de koningsparen van beide gilden de eerste schoten hadden gelost werd de spanning langzaam opgebouwd. Zouden Frans van der Burgt of Albert van den Eijnde zich tot keizer schieten of hadden anderen het geluk om koning te worden?

Toen de rook uit het geweer was opgetrokken bleek dat het laatste stukje van de vogel, bij het 285ste schot op de schutsboom, er af geschoten was door een ouderling van het Sint Jorisgilde, namelijk Cor Opsteen uit Handel. Dus had het gilde wel een nieuwe koning, maar geen nieuwe keizer.

Cor komt uit een bloedrood gezin. Zijn vader Johan is bijna zeventig jaren gildebroeder geweest, zijn moeder komt uit de gerenommeerde gildefamilie van de Vossenberg en in 1962 was zijn zus Annie koningin samen met koning Theodor van de Vossenberg.

Cor koos zijn zus Paulina Adriaans – Opsteen als zijn koningin. Paulina heeft zich afgelopen jaren enorm ingespannen om een nieuw gildevaandel te borduren. Dit vaandel is in 2015 door haar aangeboden aan het Sint Jorisgilde.

Het was weer een mooie dag voor het Sint Jorisgilde!