Een prachtige optrekdag 2013

Het Sint Jorisgilde heeft de afgelopen weekenden weer een stevige start gemaakt in het nieuwe gildejaar. Het begon vorige weekend met het ‘verzuujken’ van de formatieleden en de ouderlingen van het gilde. Dit is een traditie die vele jaren terug gaat. In het verleden deed men dit enkele dagen voor de jaarlijkse teerdag, bij het Sint Jorisgilde de ‘Optrekdag’ genaamd, maar tegenwoordig is dit op de zaterdag voorafgaande aan de optrekdag. Op deze dag trekken onze tamboers al in alle vroegte naar de uiteinden van de vroegere gemeente Gemert om bij de leden de Heilige Mis aan te zeggen. Dit jaar waren de leden aan de Mortelse kant aan de beurt omdat daar ook de nieuwe deken vanaf komt. Volgend jaar zal dat aan de Handelse kant zijn.

De nieuwe deken

De nieuwe deken van het Sint Jorisgilde: Jeroen Slits uit de Mortel

 

In de middag en de avond gaan de gildebroeders in groepjes van twee de leden verzuujken (uitnodigen) om naar de optrekdag te komen voor een gezamenlijk feest. Dit is altijd een hele mooie en waardevolle dag omdat er dan tijd is het afgelopen gildejaar door te nemen en alle wetenswaardigheden van de skût te bespreken. Tevens worden dan de financiële zaken afgehandeld zodat iedereen met een schone lei aan de optrekdag kan beginnen.

Dan het afgelopen weekend. Zaterdag had het Sint Jorisgilde haar optrekdag en zondag namen we alweer deel aan de Historische Optocht van het Boerenbondsmuseum. Zaterdagochtend om half acht worden de gildebroeders en het koningspaar bij de kapitein uitgenodigd voor een smakelijk ontbijt. Dit jaar waren we te gast bij de 1e luitenant (reservekapitein) Frits Verhoeven omdat hij de honneurs waarneemt voor kapitein Frans van der Burgt. Frans schoot zich namelijk in 2011 tot koning van ons gilde en hij kan geen twee functies tegelijk uitvoeren.

Na het ontbijt verzamelden we ons bij gildehuis ‘Dientje’ om op te trekken naar de Heilige Mis in de Sint Janskerk. Pastor van Lamoen ging voor in een stijlvolle dienst waaraan hij altijd een persoonlijke tint geeft door zijn overwegingen en het naar voren halen van de jubilarissen.

Na een vendelgroet voor Pastor van Lamoen (de geestelijke overheid) trok het Sint Jorisgilde op naar het gemeentehuis waar we gastvrij onthaalt werden door burgemeester van Zomeren met zijn vrouw. In zijn toespraak gaf de burgemeester aan dat hij de belangrijkste doelstelling van het gilde goed voor ogen heeft. Broederschap staat centraal binnen het gilde en dienstbaarheid naar de medemens. Dit zijn de belangrijkste pijlers van het gildewezen, naast de culturele activiteiten. Na het nuttigen van een rood drankje ging het samen met de heer en mevrouw van Zomeren en onze beschermvrouwe Odilia Jurgens Harinxma thoe Slooten naar het gildehuis voor het vervolg van de dag.

Koningspaar

Het koningspaar begroet de nieuwe deken

 

Om 12.00 uur precies wordt er gestemd voor een nieuwe deken. Na stemming op een enorm oud stemkistje kozen de aanwezige gildebroeders en gildezusters Jeroen Slits uit De Mortel als nieuwe deken 2013. Na de traditionele soep met zult werden onze jubilarissen in het zonnetje gezet. Vendelier Niels Opsteen 12,5 jaar gildebroeder, ouderling Frans Lemmens 25 jaar gildebroeder, oud-koning en ouderling Martien van den Eijnde 25 gildebroeder, vendelier Jan van Thiel 40 jaar gildebroeder, oud-koning en ouderling Wim van de Vossenberg (van Koks) 50 jaar gildebroeder en tenslotte onze oud-koning, oud kornet, oud-voorzitter en huidige 1e luitenant Frits Verhoeven 50 jaar gildebroeder. Ze hebben allemaal hun grote verdiensten gehad voor het Sint Jorisgilde en dragen nog dagelijks hun steentje bij aan het gilde. Vanaf deze plaats wensen we hen nog van harte proficiat met hun jubileum. Frits Verhoeven kreeg ook nog, vanwege zijn grote verdiensten voor het standaardrijden binnen Kring Peelland, een gouden schildje opgespeld door kringvoorzitter Henk de Hair, waarvoor hulde.

Een van hoogtepunten van de optrekdag is het ophalen en installeren van de nieuwe deken. Voor de gildebroeders was het ongeveer 6 km lopen naar het Zwarte Water waar we zeer gastvrij ontvangen werden door Jeroen Slits en zijn ouders. Na de installatie ging het gehele gezelschap, inclusief de nieuwe deken, weer richting gildehuis waarbij onderweg regelmatig een drankje en soms een hapje werd aangeboden. Het Sint Jorisgilde heeft weer een jonge deken in de gelederen opgenomen waar we heel blij mee zijn. We wensen Jeroen dan ook een fantastische tijd binnen het gilde.