In Memoriam oud-koningin Truus van Erp – van den Broek

Truus van Erp

Truus als veertigjarige jubilaris

Afgelopen zaterdag 29 juni 2024 heeft het Sint Jorisgilde het droevige bericht gekregen dat haar voormalige koningin Truus van Erp – van den Broek is overleden. Zij heeft de respectabele leeftijd van 96 jaar mogen bereiken, een leeftijd die weinigen gegeven is.

Truus heeft jarenlang aan de Lodderdijk mogen wonen en is later verhuisd naar een mooie woning in het centrum van Gemert, dicht bij haar dochter en dicht bij de mensen.

In 1979 schoot haar man Graard van Erp zich op Koks tot koning van het Sint Jorisgilde en koos zijn vrouw Truus tot koningin. Samen vormden zij twee jaren lang het koningspaar en samen waren ze zeer betrokken bij het wel en wee van het gilde. Bij alle activiteiten waren ze aanwezig.

Terwijl Graard zich intensief inspande op Koks om daar de gasten te ontvangen voor een “Dagje Koks”, zijnde het schieten voor een dagkoning, zat Truus thuis achter de naaimachine om jassen, broeken, bloezen en sjerpen voor de gildebroeders en gildezusters te maken. Als nieuwe gildebroeder werd je verwezen naar Truus om je daar te laten meten voor een gilde-uniform. Na een week mocht je komen passen en vervolgens kon je in vol ornaat meelopen als het gilde er op uit trok.

Truus bleef haar hele leven lang zeer betrokken bij de skut. Tijdens de optrekdagen was ze veelal aanwezig tijdens het middag-gedeelte van deze dag en als het gilde de nieuwe deken had opgehaald en langs haar huis kwam kon men verzekerd zijn van een vochtige traktatie.

Helaas komt ook hier nu een einde aan. We bedanken haar nogmaals voor haar betrokkenheid met haar gilde en wensen vooral haar gezin veel sterkte met dit verlies maar ook velen uit haar omgeving die haar zeer zullen missen. Wij zullen met veel waardering en respect aan haar blijven denken.

Een laatste gildegroet van het Sint Jorisgilde Gemert.