In Memoriam: Gildebroeder Mari de Groot

Tot onze grote ontsteltenis is toch nog plotseling overleden onze geweldige rooie gildebroeder Mari de Groot in de leeftijd van 79 jaar. Hoe is het mogelijk dat Mari, die tot het laatste moment altijd aanwezig was bij ons gilde, niet meer onder ons is. Wij kunnen het ons in ieder geval niet voorstellen.

Afgelopen zondag was hij nog aanwezig tijdens de jaarlijkse buitencomparitie van het Sint Jorisgilde in De Mortel en afgelopen woensdag nog tijdens de begrafenis van pastoor Sjef van den Nieuwenhof in Elsendorp. We wisten dat de gezondheid van Mari niet meer optimaal was, maar dat hij zo snel zou komen te overlijden; daar waren we niet op voorbereid.

Mari is bij het Sint Jorisgilde gekomen toen hij deken werd in 1956. Hij woonde toen nog thuis op de boerderij van zijn ouders aan Wolfsbosscheweg in Gemert. Later, toen hij trouwde met Coby zijn ze verhuisd naar Elsendorp. Mari is meer dan zestig jaren actief gildebroeder geweest en was altijd present, meestal samen met zijn vrouw Coby.

Mari werd na zijn dekenschap luitenant, bij de “Rooi Skut” ook wel de “lange jassen” genoemd. Hij heeft veel werk verzet binnen het gilde waaronder ook het verzorgen van de Dagjes Koks waar hij met groot enthousiasme vertelde over het wel en wee van het gildewezen. Hij deed dit met volle overtuiging. Ook tijdens de Heilige Missen droeg Mari zijn steentje bij als misdienaar of koster.

Later werd Mari zilverdrager wat hij ook weer vol energie deed. Telkens ging hij mee als het gilde ergens naar toe ging of er was een gildefeest. De laatste jaren was Mari sjerpendrager van ons gilde en waar mogelijk was hij aanwezig. Mari was tot het laatst toe erg betrokken bij ons Sint Jorisgilde.

Wij zijn blij dat we hem in ons midden mochten hebben als gildebroeder en zeker als mens. Mari stond altijd voor iedereen klaar, meestal samen met Coby.

Wij denken in alle warmte aan Mari terug, want hij was een man met vele verdiensten voor ons Sint Jorisgilde.

Mari bedankt voor de fijne jaren die we met jou mochten hebben en rust zacht.