Ontvangst Willem Alexander en Maxima in Brabant

Op 12 juni 2013 bracht koning Willem-Alexander en koningin Maxima een kennismakingsbezoek aan de provincies Limburg en Brabant. Rond het middaguur sloten ze op vliegbasis Vredepeel het bezoek aan Limburg af en begon het bezoek aan Brabant. Door de burgemeester van Zomeren van Gemert-Bakel waren het Sint Willibrodusgilde uit Bakel, het Sint Antonius en Sebastianusgilde en het Sint Jorisgilde uit Gemert gevraagd om het nieuwe koningspaar te ontvangen op de grens van Limburg en Brabant. Naast de Gemert-Bakelse gilden waren er ook nog drie gilden uit de gemeente Venray aanwezig, namelijk het Sint Antonius Abt gilde uit Blitterswijck, Schutterij t Zandakker Gilde Sint Jan uit Venray en het Sint Willibrodusgilde uit Geijsteren.

Koningsbezoek Brabant

Koning Frans en Koningin Tonnie bij het koningsbezoek van Willem-Alexander en Maxima aan Brabant.

 

Elk gilde mocht 7 gildeleden afvaardigen. De delegatie van het Sint Jorisgilde bestond uit het koningspaar Frans en Tonnie van der Burgt, kapitein Frits Verhoeven, vendeliers Ad Verhoeven en Jan van Thiel en de luitenants Louis Kuipers en Wim van Oijen. Na een hartelijk ontvangst met koffie en vlaai in het dorpshuis van Vredepeel trokken de delegaties van de zes gilden in optocht naar de 1,5 km verder gelegen ingang van de Luitenant-generaal Bestkazerne. Daar aangekomen stelden de gilden zich aan weerszijde van de toegangsweg op en het wachten op koning Willem Alexander en koningin Maxima kon beginnen.

Om goed half een komen de politiemotoren met daarachter de koninklijke bus de hoek om naar de kazerne. Het opgekomen publiek en de gildebroeders en gildezusters proberen allemaal een glimp van het koningspaar op te vangen of er een foto van te maken. In veel gevallen stond er op de foto een weerspiegeling van de fotograaf met wazig op de achtergrond de Koning of de Koningin. Na ongeveer 20 seconden was de stoet voorbij en konden de gilden zich opmaken voor de terugtocht naar het dorpshuis. Het koningspaar begon toen aan hun rondreis door Brabant waar ze ook Oisterwijk aan deden. Daar wachtte op de Brink onze reserve-vaandrig Wim Scheepers met vele andere vaandrigs uit Brabant het koningspaar op zodat ze over de vaandels konden lopen. Een recht dat alleen de Koning heeft, maar deze keer mocht koningin Maxima ook over de vaandels lopen.

Ondanks de korte ontmoeting met het koningspaar hebben toch het gevoel een mooie bijdrage te hebben geleverd aan de ontvangst van onze nieuwe Koning en Koningin in Noord-Brabant en Gemert-Bakel in het bijzonder.