Op uitnodiging van het Boekelse Sint Agathagilde vergezelde een delegatie van ons Sint Jorisgilde hen naar Katwijk aan den Rijn. Op unieke wijze viert men afgelopen week het 800 jarig bestaan van het dorp waar vroeger de Rijn uitmondde in de Noordzee. De Brabantse gilden mochten op zaterdag een graantje hiervan meepikken. Na ontvangst bij café De Roskam volgde een vendelhulde op het dorpsplein. Vervolgens een ware eretocht door de hoofdstraat van het dorp naar de vroegere woonplek van Graaf van Holland Floris IV met echtgenote Machteld van Brabant. We verzorgden een vendelgroet aan het jonge echtpaar. De gilden brachten het paar veilig naar de ereplaats voor de maaltijd met 1100 dorpsbewoners die reeds aan de rijk versierde tafels in de volle lengte van de straat aan beide zijden zaten. En wij als gilden mochten hierbij aanschuiven.
Allereerst gingen alle genodigden staande het volkslied van Katwijk aan den Rijn uit volle borst zingen om daarna de lege maag ook volledig te vullen. De plaatselijke bakker zorgde voor heerlijk breekbrood en de slagerij uit het dorp voor een zeer smakelijke huzarenhap compleet met aardappels, wortels en volop uien met een heerlijk sausje. Een bourgondische maaltijd die zeker niet zou misstaan in het jaar 1224 toen de naam van het dorp in de akte verscheen. Na dit eerbetoon aan het echtpaar en het zich tegoed doen aan de maaltijd, ontving eenieder nog de drinkbeker mee en een herdenkingsmunt van dit gebeuren.
We vertrokken naar het toernooiveld waar men een heus kasteel nabouwde als eerbetoon aan Huis ’t Sandt, voormalig verblijf van de Graaf van Holland. Het Boekelse gilde nodigde eenieder uit om te schieten op de vogel met de kruisboog. Na ereschoten van keizer Frans van der Burgt uit Gemert en de beide koningen kon eenieder zijn kansen wagen. Ondanks rake schoten hield deze vogel stand en bleef stoïcijns zijn kop overeind houden. Hoewel de kop ging er toch nog vanaf maar dat was het dan. De overheid kwam tot de slotsom om degene met de meeste rake schoten als winnaar uit te roepen. De heer van Rijn uit Katwijk aan den Rijn. Hij ontving een huldiging met zilverschilden van beide gilden en een gezamenlijke vendelgroet. Met opgeheven hoofd konden wij vertrekken naar het Brabantse. Een toepasselijke bijdrage geleverd aan dit eeuwfeest in Katwijk aan den Rijn. Hulde aan de organisatie het Oranjecomité