Prachtig resultaat op Kringgildefeest Boekel

Kringgildedag Peelland voor het eerst in Boekel georganiseerd mocht zich zondag 26 mei zeer gelukkig prijzen met de weersomstandigheden. Het bleef de gehele dag winderig maar wel droog met zelfs regelmatig het zonnetje erbij. Voor het Sint Jorisgilde Gemert was het zeker een zonnige dag. Het gilde behaalde in Boekel de tweede plek in het algemeen klassement en Jan van Thiel behaalde de eerste plek bij het vendelen in de vaandelklasse met acrobatiek. Met beide uitslagen mogen we erg tevreden zijn. In het algemeen klassement bleek alleen het gilde uit Lieshout te mogen rekenen op een hogere waardering als ons gilde. Er streden 20 gilden mee in Boekel.

Kringgildedag Boekel

Jan van Thiel ontving veel waardering vanwege zijn eersteprijs ‘Vaande‘lklasse met acrobatiek. Vlnr. broer Henk, neef Ton, jan en zus Toos delen mee in de vreugde

 

Dit algemeen klassement bestaat voor de helft uit de waardering die men als gilde krijgt tijdens de optocht en de andere helft uit de puntenwaardering die de tentoonstelling oplevert. Men beoordeelt op drie hoofdonderdelen de rondgang die men als gilde door de dorpskern maakt en wederom op drie hoofdonderdelen hoe men als gilde zich manifesteert op de tentoonstelling.

De attributen.
Bijvoorbeeld een onderdeel bij de rondgang, de optocht door het dorp is de wijze waarop men de attributen hanteert. Men doelt dan op de materialen die men meedraagt in de optocht. Hoe draagt men de pieken, hoe gelijk draagt men de trommen, houdt men de zilverstokken waardig vast en hoe waardig draagt men het gildevaandel. Deze waardering van de attributen in de optocht betreft dan een onderdeel van het ordelijkst geheel. Zo scoort men ook op diverse onderdelen voor het schoonste geheel en het best gaand gilde. Bij de tentoonstelling beoordeelt men oa ook deze attributen. Men kijkt dan naar hoe het onderhouden is en hoe bekwaam reparaties toegepast zijn. Hoe presenteert men deze attributen op de tentoonstelling. Hoe verhoudt zich de samenstelling ervan. Past het allemaal wel bij elkaar. Nou het pastte allemaal wel erg goed bij elkaar voor ons gilde. We ontvingen uiteindelijk op het gilde uit Lieshout na, de hoogste waardering binnen onze kring Peelland. We zijn er trots op en gaan zeker voort op deze weg om ons gilde en daarmee Gemert een eervolle waardering te laten behouden in onze kring peelland en zo mogelijk ook daarbuiten. In september nemen we deel aan het vrije Gildefeest in Hoogeloon en in oktober laten we ons zien bij het Gildefeest Sittard.