Gildefeest 2010

In 2010 trad het Sint Jorisgilde Gemert op als gastheer tijdens het Kringgildefeest van Kring Peelland. Na ruim twee jaar aan voorbereidingen was het in het weekend van 28, 29 en 30 mei 2010 dan eindelijk zover. Het Kringgildefeest zat drie dagen lang boordevol activiteiten met als hoogtepunt de Kringgildedag op de zondag. Al met al werd het voor het Sint Jorisgilde, maar zeer zeker ook voor Gemert, een aaneengesloten feest van hoogtepunten.

Vrijdag 28 mei 2010

De scholenoptocht voor de basisschoolleerlingen uit Gemert


Op vrijdagochtend werd er afgetrapt met een scholenoptocht voor de allerkleinsten. Rond 11.00 uur trokken maar liefst 850 basisschoolleerlingen uit de oude gemeente Gemert in een ware Gilde-optocht door de Gemertse straten. Het was werkelijk een genot om te zien, al die basisschoolleerlingen die zich speciaal hadden uitgedost om met hun klas deel te mogen nemen aan dit feestelijke gebeuren. De optocht was echter niet het enige onderdeel van dit scholenproject, dat speciaal was opgezet voor het Kringgildefeest. De kinderen kregen namelijk van de leden van het Sint Jorisgilde ook nog workshops in vendelen en trommen. Met de uitvoering van dit bijzondere project heeft het Sint Jorisgilde het Kringgildefeest evenement prima aangegrepen om het Gildeleven meer bekendheid te geven onder de jeugdige inwoners van Gemert. We kunnen concluderen dat dit zeker gelukt is, gezien de vele positieve reacties van zowel kinderen, ouders als begeleiders.

De avonduren van deze vrijdag werden muzikaal gevuld met optredens van zowel Third Half als Bigns in de speciaal ingerichte feesttent tegenover het kasteel.
 
Zaterdag 29 mei
Op zaterdagmiddag 29 mei trad Symo-bouw/Bouwbedrijf A. van Schijndel, hoofdsponsor van het Kringgildefeest, op als gastheer voor ouderen met zorg en bewoners van Diomage. Zij kregen een geheel verzorgde middag bij de ‘Heeren van Ghemert’ aangeboden welke ondersteund werd door toetsenist Piet Reijnders.
 

Toetsenist Piet Reijnders samen met het Koningspaar

 

Na deze gezellige happening was het tijd voor de buurgilden om aan te treden. Om 17.00 uur kwamen de buurgilden vanuit alle windstreken bijeen aan het kasteel in Gemert. Zij werden daarbij muzikaal begeleid door het Jachthoorn en Trompetterkorps uit Gemert. Het korps gaf op het feestterrein nog een mooie serenade weg. Vervolgens maakte de Gildebroeders zich op voor wederom een muzikale avond, ditmaal gevuld met live muziek van Fox en de Strotjes.

 
Zondag 30 mei

De Gilde-optocht door Gemert

 

Op zondag 30 mei was het tijd voor het hoogtepunt van het Gildefeest: De Kringgildedag. Deze dag stond vooral in het teken van oude tradities. De dag werd geopend met een H. Mis in de St. Janskerk onder leiding van de bisschop. Vervolgens trokken de Gilden op naar ‘Dientje’ voor een koffietafel. Helaas waren de weergoden ons niet zo gunstig gezind, maar dat mocht de pret niet drukken. Ondanks dat de publieke belangstelling door het weer wat tegenviel was het toch werkelijk een prachtig gezicht om te zien; 22 Gilden in pracht en praal in een Gilde-optocht door het centrum van Gemert. De Gilden werden in de optocht voorafgegaan door Harmonie Excelsior Gemert. De Harmonie leverde ook een bijdrage aan de officiele opening van het Gildefeest.

 

De massale opmars op het feestterrein tegenover het kasteel


Na de optocht vonden de massale opmars en het officiele gedeelte plaats op het feestterrein. Die middag streden de vendeliers, tamboers, standaardruiters, koningsschutters en vele anderen om mooie Gilde-prijzen. Ondanks het weer was de sfeer opperbest, wat wel af te zien was aan de gezelligheid in de feesttent. Blaasband X-pression uit de Mortel zette de tent samen met DJ Wichard letterlijk op zijn kop. Al met al was het een prachtig feest en het Sint Jorisgilde wil alle personen die, op welke manier dan ook, mee hebben gewerkt om dit evenement tot een succes te maken van harte bedanken!!!