Scholenproject

Op 20 december 2007 kwam voor het eerst een groep mensen bij elkaar om te kijken of het mogelijk was de Kringgildedag 2010 van Kring Peelland te organiseren. Al snel werd duidelijk dat het feest in het teken moest staan van cultuurhistorisch belang van de Gilden in de huidige, moderne tijd. Daarbij wilde men ook zeker de jeugd betrekken, want wie de jeugd heeft die heeft de toekomst. De organisatie van het Kringgildefeest 2010 zag in het evenement dus een mooie aangelegenheid om het Gildeleven meer bekendheid te geven onder de jeugdige inwoners van Gemert. Al snel ontstond het idee om hier een speciaal project voor op te zetten en er een derde dag voor in het programma op te nemen.

Er werd een aparte werkgroep voor de organisatie van dit onderdeel van het Kringgildefeest in het leven geroepen. De teamleider van deze organisatie was Ilse Opsteen en zij is daarbij ondersteund door de dames Emmie v.d. Boom, Antonet v.d. Boom, Jolanda Donkers en Nellie van Ooijen en de heren Antoon Grassens en Wim v.d. Steeg. In januari 2009 is deze werkgroep vol overgave gestart met de voorbereidingen van dit grote project. Alle klassen van de midden- en bovenbouw (groep 5 t/m 8) van de scholen in de oude gemeente Gemert werden uitgenodigd om aan het project deel te nemen.

De scholenoptocht door Gemert

 

Het enthousiasme van de scholen overtrof alle verwachtingen van de organisatie. Circa 850 basisschoolleerlingen van acht verschillende scholen deden enthousiast mee aan dit bijzondere project. Begin maart kregen zij op school uit handen van koningspaar Albert v.d. Eijnde en Petra van Wetten een lespakket overhandigd waarmee ze kennis maakten met de rijke historie en tradities van de Brabantse Gilden. Het lespakket werd ontwikkeld door de stichting “Het Brabants Erfgoed” en had de naam ‘Dor hedde de guld’. Bij de overhandiging van deze pakketten werden de scholen door een delegatie van het Sint Jorisgilde tevens officieel uitgenodigd om deel te nemen aan de scholendag op 28 mei 2010. Vervolgens sprak kapitein Frans v.d. Burgt een proclamatie uit en lieten Tamboer Toon Opsteen en vendelier Jan van Thiel de kinderen middels een vendelgroet zien wat tijdens de scholendag van hen verwacht zou worden.

De kinderen nemen hun prijzen in ontvangst

 

De kinderen kwamen op de vrijdagochtend met hun eigen schoolgilde naar het evenemententerrein tegenover het Kasteel van Gemert om daar van leden van het Sint Jorisgilde te leren vendelen en trommen. Het hoogtepunt van de dag was een optocht met alle deelnemende scholen door de straten van Gemert. Net als bij het echte Gildefeest werden de schoolgilden beoordeeld op hun vaardigheden en is er op ieder onderdeel een winnaar aangewezen.

De poster die de scholenoptocht in Gemert aankondigde

 

Deelnemende scholen

Gemert Berglarenschool
Gemert Jenaplanschool de Pandelaar
Gemert Ds. Swildensschool
Gemert Basisschool het Venster
Gemert Petrus Dondersschool
Gemert Michaelschool
Handel Basisschool de Havelt
De Mortel Basisschool Kleinerf


Optocht scholenproject
De route van de optocht van het scholenproject was als volgt:

Heilige Geestlaan – Ridderplein – Kapelaanstraat – Julianastraat – Virmundstraat – Kerkstraat – Ridderplein – Kasteellaan


Grotere kaart weergeven