In de media

De activiteiten van het Sint Jorisgilde worden regelmatig belicht in lokale kranten en op televisie. Deze artikelen en video’s worden hieronder overzichtelijk op een rij gezet.


ED & GN: Kapellekeswandeltocht groot succes
Maandag 30 december 2013 en dinsdag 7 januari 2014

De Kapellekeswandeltocht in het Griebelgrauw werd op zondag 29 december voor het eerst georganiseerd. Ook de nieuwe kapel van het Sint Jorisgilde Gemert lag tijdens deze tocht op de route. De Kapellekeswandeltocht was een geslaagd evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is. Op maandag 30 december 2013 verscheen een mooi artikel hierover in het Eindhovens Dagblad waarin de Sint Joriskapel prominent op de foto staat en ook in het Gemerts Nieuwsblad verscheen in de editie van 7 januari 2014 een mooi artikel. Beide artikelen zijn hieronder te lezen door op de link te klikken:

Artikel: Van Kapelleke naar Kapelleke

Artikel: Kapellekeswandeltocht groot succes voor Jorisgilde


Eindhovens Dagblad: Met torentje bijna klaar
Dinsdag 11 juni 2013

De bouw van de Sint Joriskapel nadert voltooiing. Met het plaatsen van de klokkentoren is het einde van de bouwwerkzaamheden in zicht. Het Eindhovens Dagblad besteedde er een kort artikel met grote foto aan. Het betreffende artikel is te lezen door op onderstaande link te klikken:

Artikel: Met torentje bijna klaar


Gemerts Nieuwsblad: Prachtig resultaat Kringgildefeest Boekel
Vrijdag 31 mei 2013

De Kringgildedag Peelland werd dit jaar in Boekel georganiseerd. Zondag 26 mei werd dan ook een zonnige dag voor het Sint Jorisgilde Gemert. In Boekel behaalden zij een tweede plek in het algemeen klassement. Ook vendelier Jan van Thiel viel in de prijzen. Bij het vendelen in de vaandelklasse met acrobatiek behaalde hij de eerste plek. Hierover verscheen een artikel in het Gemerts Nieuwsblad. Het betreffende artikel is te lezen door op onderstaande link te klikken:

Artikel: Prachtig resultaat op Kringgildefeest Boekel


Gemerts Nieuwsblad: Prachtige optrekdag Sint Jorisgilde
Vrijdag 3 mei 2013

Het Sint Jorisgilde heeft de afgelopen weekenden weer een stevige start gemaakt in het nieuwe gildejaar. Een jaarlijks terugkerende dag daarin is de optrekdag, waarop ook de nieuwe deken wordt verkozen. Na het huldigen van de jubilarissen werd er gestemd op de nieuwe deken om deze vervolgens op te halen in de Mortel. De nieuwe deken is Jeroen Slits uit de Mortel. Over de nieuwe deken en het verdere verloop van de optrekdag verscheen een mooi artikel in het Gemerts Nieuwsblad. Het betreffende artikel is te lezen door op onderstaande link te klikken:

Artikel: Prachtige optrekdag Sint Jorisgilde


Gemerts Nieuwsblad: St. Jorisgilde huldigt jubilarissen 2013
Vrijdag 19 april 2013

Op zaterdag 27 april a.s. zal de jaarlijkse optrekdag van het Sint Jorisgilde Gemert weer plaatsvinden. Tijdens de optrekdag worden traditiegetrouw de jubilarissen in het zonnetje gezet. Dat zijn dit jaar Martien van den Eijnde, Frits Verhoeven, Wim van de Vossenberg, Frans Lemmens, Jan van Thiel en Niels Opsteen. Over deze feestelijke dag verscheen onlangs een artikel in het Gemerts Nieuwsblad. Het betreffende artikel is te lezen door op onderstaande link te klikken:

Artikel: Jubilarissen St. Jorisgilde 2013

Artikel: Aankondiging deken 2013


Gemerts Nieuwsblad: St. Jorisgilde Gemert actief in april 2013
Dinsdag 2 april 2013

Onlangs verscheen er in het Gemerts Nieuwsblad een artikel met daarin o.a. een aankondiging voor de optrekdag van 2013, die zal plaatsvinden op 27 april. Daarnaast werden er nog tal van andere voorjaarsactiviteiten van het Gilde aangekondigd zoals het Verzuuken en de historische optocht. Het betreffende artikel is te lezen door op onderstaande link te klikken:

Artikel: St. Jorisgilde Gemert actief in april


Gemerts Nieuwsblad: Drie keer feest voor Wim v.d. Eijnde
Dinsdag 8 januari 2013

Wim van den Eijnde vierde op 1 januari 2013 een onvergetelijke verjaardag. De gildebroeder, inmiddels 62 jaar actief lid van het Gilde, werd deze dag namelijk door de burgemeester van Gemert-Bakel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast werd van den Eijnde ook nog eens benoemd tot Lid van Verdienste van het Sint Jorisgilde Gemert. Op 8 januari 2013 verscheen er een artikel in het Gemerts Nieuwsblad over deze feestelijke dag. Het betreffende artikel is te lezen door op onderstaande link te klikken:

Artikel: Drie keer feest voor Wim v.d. Eijnde


Fahnenoffizier aus Bronze als Geschenk
September 2012

Onlangs verscheen er een artikel over het bezoek aan Benteler in een Duitse krant. Bijgevoegd een foto van Stannie en Toon Grassens die een bronzen beeld schenken aan de gildevrienden uit Benteler. Het betreffende artikel dat verscheen in het Duitse blad ‘Die Glocke’ is hieronder te lezen. Het artikel is te openen door op onderstaande link te klikken:

Artikel: Fahnenoffizier aus Bronze als Geschenk


Gemerts Nieuwsblad: Vrij Gildedag in Oostelbeers
Vrijdag 24 augustus 2012

Op zondag 19 augustus was het Sint Jorisgilde Gemert onder tropische omstandigheden actief op de Vrij Gildedag in Oostelbeers. Het gilde behaalde ondanks de warmte zeer mooie prijzen op diverse onderdelen. Meer over de Vrij Gildedag in Oostelbeers kunt u lezen in onderstaand artikel dat verscheen in het Gemerts Nieuwsblad. Het artikel is te openen door op onderstaande link te klikken:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Vrij Gildedag in Oostelbeers


Gemerts Nieuwsblad: Sint Jorisgilde viert Kringgildedag Peelland
Vrijdag 1 juli 2012

Op zondag 24 juli vierde Kring Peelland haar jaarlijkse Kringgildedag. Er waren 22 gilden aanwezig in het Brabantse Lieshout. Ook het Sint Jorisgilde vierde de Kringgildedag Peelland, overigens in de regen, deze dag mee. Meer over de optocht, tentoonstelling en ereprijzen kunt u lezen in onderstaand artikel dat verscheen in het Gemerts Nieuwsblad. Het artikel is te openen door op onderstaande link te klikken:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Sint Jorisgilde Gemert viert Kringgildedag Peelland


Gemerts Nieuwsblad: Nieuwe deken bij Sint Jorisgilde
Vrijdag 4 mei 2012

Op zaterdag 28 april was het weer zover; de jaarlijkse optrekdag van het Sint Jorisgilde Gemert. Tijdens deze feestelijke dag wordt traditiegetrouw een nieuwe deken verkozen als nieuw lid van het gilde. Dit jaar mocht het gilde naar de Diepertseweg trekken om daar de nieuwe deken Rob van de Vossenberg op te gaan halen. Meer over de nieuwe deken en de optrekdag 2012 is te vinden in het artikel dat u kunt lezen door op onderstaande link te klikken:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Nieuwe deken bij Sint Jorisgilde


Gemerts Nieuwsblad: Program Optrekdag
Dinsdag 24 april 2012

Zoals ieder jaar kondigde het gilde ook dit jaar haar jaarlijkse optrekdag aan in het Gemerts Nieuwsblad. De optrekdag van 2012 viel dit jaar op 28 april. Tijdens deze optrekdag wordt niet alleen de nieuwe deken verkozen, maar worden ook de jubilarissen in het zonnetje gezet. In het artikel stond dit jaar ook gildebroeder Wim van den Eijnde centraal. Hij nam tijdens de optrekdag, temidden van zijn drie jubilerende koningskinderen, afscheid als actief geüniformeerd lid van het gilde. In 1950 begonnen, in 2012 na 62 actieve jaren afgezwaaid. Meer over Wim en de het program van de optrekdag is te lezen in onderstaand artikel:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Program Optrekdag


Gemerts Nieuwsblad: Koninklijke Optrekdag Sint Jorisgilde
Vrijdag 20 april 2012

Mogelijk viel het u nog niet op maar bij de rooi schut, het Sint Jorisgilde Gemert, gaat men een wel zeer koninklijk gekleurde gildedag vieren. Dit brengen de jubilarissen van dit jaar teweeg. Naast Theo Geerts van de Hoefpoort die zijn 40 jarig jubileum viert komen er drie koningskinderen aan bod uit de tamboersfamilie van den Eijnde, te weten Bert, Petra en Coby. Meer over deze vier bijzondere jubilarissen leest u in het artikel dat u opent door op onderstaande link te klikken:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Koninklijke Optrekdag 2012


Gemerts Nieuwsblad: In memoriam: Dirk Schouten
Dinsdag 13 december 2011

Op 13 december 2011 verscheen een artikel in het Gemerts Nieuwsblad met betrekking tot het overlijden van Dirk Schouten. Dirk kwam via de vriendenkring bij het Gilde en is daar nooit meer weggegaan. Om het artikel te lezen kunt u op onderstaande link klikken:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: In Memoriam Dirk Schouten


Gemerts Nieuwsblad: In memoriam: Toon Biemans
Dinsdag 11 oktober 2011

Op zondag 25 september vierde Toon Biemans nog zijn 80ste verjaardag. Enkele weken later bereikte ons het bericht dat Toon was overleden. In het Gemerts Nieuwsblad van 11 oktober verscheen een in memoriam voor Toon. Het artikel is te lezen via onderstaande link:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: In Memoriam Toon Biemans


Gemerts Nieuwsblad: Kapitein, ridder en nu koning van Sint Jorisgilde
Dinsdag 20 september 2011

Op zaterdag 17 september 2011 was weer het traditionele tweejaarlijkse Koningschieten van het Sint Jorisgilde Gemert op Koks. Aftredend koningspaar was Albert van den Eijnde en Petra van Wetten van den Eijnde. Zij gaven na twee jaar het stokje over. Het was een dag met veel wind, maar dat deerde niet, er werd fanatiek gestreden. Uiteindelijk was het Frans v.d. Burgt die de vogel van de boom afschoot. Hij vormt samen met zijn vrouw Tonnie het nieuwe Koningspaar van het Sint Jorisgilde. Een artikel over het Koningschieten verscheen in het Gemerts Nieuwsblad. Te lezen via de link hieronder:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Kapitein, ridder en nu koning van Sint Jorisgilde


Gemerts Nieuwsblad: In Memoriam Wim v.d. Vossenberg
Vrijdag 9 september 2011

Op dinsdag 6 september overleed Wim v.d. Vossenberg, oud-kapitein, oud-koning, gildebroeder en bovendien erelid van het Sint Jorisgilde. Wim was bijna 50 jaar lid van het Sint Jorisgilde Gemert. In het Gemerts Nieuwsblad van 12 september 2011 verscheen een in memoriam voor Wim. Bekijk het artikel via onderstaande link:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: In Memoriam Wim v.d. Vossenberg


Gemerts Nieuwsblad: Sint Joriskapel Gemert vlagt
Dinsdag 6 september 2011

De vlag staat in de top van de Sint Joriskapel. Voor deze gelegenheid werd een artikel met foto in het Gemerts Nieuwsblad van vrijdag 9 september geplaatst. Het artikel is te lezen via onderstaande link:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Sint Joriskapel vlagt


Gemerts Nieuwsblad: Ridderslag Frans v.d. Burgt
Dinsdag 30 augustus 2011

Het Sint Jorisgilde Gemert had afgelopen week een aantal redenen tot feest. Frans v.d. Burgt werd geslagen tot ridder en daarnaast behaalden een aantal Gildebroeders een wereldrecord in het vendelen. Een verslag van beide activiteiten was te vinden in een artikel in het Gemerts Nieuwsblad:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Ridderslag Frans v.d. Burgt en vendelslag Sint Jorisgilde Gemert


Gemerts Nieuwsblad Bouwkrant: Als je maar doorzet
Vrijdag 26 augustus 2011

In de bouwkrant, de bijlage van het Gemerts Nieuwsblad van 26 augustus, verscheen een artikel over de bouw van de Gildekapel van het Sint Jorisgilde Gemert. Het artikel is te bekijken via onderstaande link:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Bouwkrant Joriskapel


Gemerts Nieuwsblad: Vendelgroet Koningin Sint Jorisgilde Gemert
Zaterdag 20 augustus 2011

Op zaterdag 20 augustus 2011 werd Petra van Wetten – v.d. Eijnde, de huidige koningin van het Sint Jorisgilde Gemert, 50 jaar. Het Gilde bracht een vendelgroet ter ere van deze gelegenheid. Hierover verscheen een artikel in het Gemerts Nieuwsblad, dit is te bekijken via onderstaande link:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Vendelgroet Koningin Sint Jorisgilde Gemert


Gemerts Nieuwsblad: Kapel nu al echt gildekapel
Woensdag 10 augustus 2011

Ook in het Gemerts Nieuwsblad is een artikel verschenen over het leggen van de eerste steen van de nieuwe Sint Joriskapel. Bij het artikel zijn een tweetal foto’s bijgevoegd, onder andere van de eerste steen met daarop het gedenkplaatje. Het artikel verscheen in het Gemerts Nieuwsblad van 10 augustus 2011 en is te bekijken via onderstaande link:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Kapel nu al echt gildekapel
Artikel Gemerts Nieuwsblad: Aankondiging steenlegging


Eindhovens Dagblad: Eigen kapelletje Jorisgilde
Maandag 1 augustus 2011

Op zaterdag 30 juli 2011 legden Gildebroeders Toon Opsteen en Wim v.d. Vossenberg de eerste steen op de goede hoogte van het de nieuwe kapel van het Sint Jorisgilde. Het Eindhovens Dagblad was bij deze gebeurtenis aanwezig en plaatste er op maandag 1 augustus 2011 een artikel over. Daarnaast plaatsten zij nog een foto met onderschrift. Beide artikelen zijn via onderstaande links te bekijken:

Artikel Eindhovens Dagblad: Eigen Kapel Jorisgilde

Artikel Eindhovens Dagblad: De eerste steen


Gemerts Nieuwsblad: Bouw Sint Joriskapel in volle gang
Vrijdag 15 juli 2011

De bouw van de nieuwe Sint Joriskapel is in volle gang. De laatste weken trof u op deze website al een aantal foto’s aan van de voortgang van de bouw. Op 15 juli verscheen er in het Gemerts Nieuwsblad een artikel over de voortgang van de bouw van de Sint Joriskapel. Om dit artikel te lezen, kunt u op onderstaande link klikken:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Bouw Sint Joriskapel in volle gang


Gemerts Nieuwsblad: Eerste prijs Sint Jorisgilde in Heijen
Vrijdag 24 juni 2011

Op zondag 19 juni nam het Sint Jorisgilde deel aan het Gildefeest te Heijen, een dorp over de Maas. En dat ging niet zonder succes; het Sint Jorisgilde behaalde de eerste prijs in het algemeen klassement. Meer over dit Gildefeest is te lezen in onderstaand artikel. Klik op de link:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Eerste prijs Sint Jorisgilde Gemert te Heijen


Gemerts Nieuwsblad: Vrij en Kringgildefeest Peelland
Vrijdag 27 mei 2011

In het weekend van 21 en 22 mei 2011 was het Sint Jorisgilde Gemert aanwezig bij het vrij- kringgildefeest te Aarle-Rixtel. Het Sint Margarethagilde uit Aarle-Rixtel vierde daarbij tevens haar 600-jarig bestaan. Onderstaand artikel, waarin een indruk van het weekend wordt weergegeven, is te openen door op de link te klikken:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Koninklijke Optrekdag Sint Jorisgilde Gemert


Gemerts Nieuwsblad: Koninklijke optrekdag Sint Jorisgilde Gemert
Vrijdag 6 mei 2011

In het Gemerts Nieuwsblad van 6 mei 2011 verscheen een mooi artikel over de Koninklijke optrekdag die het Sint Jorisgilde op zaterdag 30 april beleefde. Koninklijk omdat de jaarlijkse feestdag samen viel met Koninginnedag. Het Gilde begroette deze dag ook haar nieuwe deken, te weten Joan van der Ligt uit de Mortel. Daarnaast zette zij een drietal jubilarissen in het zonnetje. Lees het gehele artikel hieronder om een indruk te krijgen van deze feestelijke dag:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Koninklijke Optrekdag Sint Jorisgilde Gemert


Gemerts Nieuwsblad: Optrekdag 2011 op Koninginnedag
Vrijdag 29 april 2011

Zoals bekend valt de optrekdag van het Sint Jorisgilde dit jaar op Koninginnedag. In het Gemerts Nieuwsblad van vrijdag 29 april werd er nog maar eens aandacht geschonken aan dit feestelijke gebeuren. In het persbericht valt o.a. te lezen dat het Sint Jorisgilde dit jaar haar drie jubilarissen Antoon Opsteen (25 jaar), Cocky van Thiel (40 jaar) en Hilly Wesseldijk-Ypenburg (50 jaar) in het zonnetje zal zetten. In het bericht is ook nog een gedetailleerd programma van de dag beschreven. Verder wordt er ook nog even aandacht besteed aan de lancering van deze nieuwe website. Lees het volledige persbericht via onderstaande link:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: Optrekdag Sint Jorisgilde op Koninginnedag


Gemerts Nieuwsblad: Optrekdag 2011
30 april 2011

Op zaterdag 30 april 2011 vindt de jaarlijkse optrekdag van het Sint Jorisgilde plaats. Onlangs verschenen er al een tweetal artikelen in het Gemerts nieuwsblad m.b.t. deze feestelijke dag. In het eerste artikel wordt vooruitgeblikt op het gebeuren dat op Koninginnedag zal plaatsvinden. In het tweede artikel wordt ingegaan op het ‘verzuuken’ en de jubilarissen die tijdens de jaarlijkse feestdag in het zonnetje zullen worden gezet. Klik op onderstaande links om de artikelen te bekijken:

Artikel Gemerts Nieuwsblad: April doet met St. Jorisgilde wat het wil
Artikel Gemerts Nieuwsblad: Verzuuken en jubilarissen