Men verwijt ons gilde soms dat wij niet genoeg aandacht besteden aan vrouwen binnen het gilde. Het is terecht een echte mannenclub. Maar oh oh wat is er duidelijk behoefte aan een vrouw die achter cq naast de gildemannen staat. We zeggen dan ook als de vrouw er niet achterstaat het niet lukt om als gildebroeder te kunnen funktioneren. Gelukkig staan de meeste partners volmondig achter de gildebeleving van hun man.
Vrouwen binnen ons gilde, jazeker. Degene die koning schiet kiest een vrouw als zijn koningin. Onze gildekoningin maakt volop deel van de formatie.
Onze barones, dat is een ander verhaal. Zij kwam bij het gilde als onze beschermvrouwe. Wij hadden al een beschermheer, Ferd van Thiel. Een beschermheer beschermt zijn vereniging , gilde met raad en daad. Bijvoorbeeld de gildebeelden bij de Rabobank. Mede door deze beschermheer realiseerde Toon Grassens dit kunstwerk. Ook stond er een beschermvrouwe Maria Helen Edith Ernestina Scheidius-barones van Harinxma thoe Slooten bij deze onthulling, moeder van onze huidige beschermvrouwe. Haar gift betekende een aanzienlijke bijdrage aan dit monument. Haar vader Everardus Hugo Scheidius was waarschijnlijk de eerste beschermheer van ons gilde en tevens van het handbooggezelschap “Doele Wilhelm Tell” uit Gemert.
Deze Everardus ,voorvader van onze barones woonde als laatste kasteelheer in Gemert. Hij bezat niet alleen het kasteel maar ook zo’n 24 boerderijen in Gemert en Erp. Daarbij ook de boerderijen van Vereijken en Kokse hoeve van wijlen Toon van den Boom. Uit overlevering weten we dat onze barones Odillia nog speelde op koks terwijl men de huur ophaalde voor opa Scheidius.
Ondanks diens veronderstelde wrevel met Gemert bleef hij het gilde trouw. Het is mogelijk bijzonder jammer dat hij besloot om Gemert te verlaten. Zijn beweegredenen zouden zijn dat hij geen medestanders kreeg om te streven dat het kanaal Zuid-Willemsvaart ook Gemert zou aandoen. Het toenmalige gemeentebestuur wilde hieraan niet meewerken. Daarop verkocht hij zijn kasteel in 1881 aan de Jezuïten en vertrok letterlijk met de noorderzon. En de rest daarover is u welbekend. De paters van de heilige geest traden er binnen en zijn nu al voor Pinksteren definitief geen eigenaar meer. Hoe anders had het kunnen zijn. Geen gewacht meer bij de Beekse brug. Geen gekrakeel omtrent de invulling van het kasteel en haar omgeving. Een bloeiend Gemert waarbij het huidige Helmond zou verbleken. Moeten we daar rouwig om zijn. Mogelijk wel. Een begijnhofje binnen de ommuurde tuin was zeker gerealiseerd. We hoeven niet meer elders dit gaan bewonderen. Ook een Eifelbrug zou er liggen en mogelijk zelfs een Joris-brücke. Een Sint Joris kathedraal ipv een kapelletje. We weten het niet ; maar wij houden er wel een prachtige beschermvrouwe aan over. Nu al weer 25 jaar. Odilia A.H. Jurgens –barones van Harinxma thoe Slooten. Momenteel bewoont ze landgoed Ryckenbarch te Ruurlo, Gelderland. Odilia we zijn trots op U binnen en tussen ons gilde. Uw bescheidenheid siert U extra maar op onze optrekdag 28 april gaan we U toch extra in het zonnetje zetten. Maar nu eerst Verzuuken zaterdag 21 april en deelname aan optocht Boerenbondsmuseum zondag 22 april.