Jan van Thiel, winnende vendelier Sint Jorisgilde

Vendelier JanZondag 13 september 2015 heeft het Sint Jorisgilde Gemert deelgenomen aan de kringgildedag van de kring Markiezaat in het plaatsje Leur, deel uitmakend van de gemeente Etten-Leur. Elk jaar gaat ons gilde, naast deelname aan de kringgildedag van kring Peelland, nog ergens naar een gildefeest. Meestal is dit dan een gildefeest in een andere kring, nu dan kring Markiezaat in het westen van Brabant. Omdat het behoorlijk ver van Gemert verwijderd ligt gingen de gildebroeders en het koningspaar Frans en Tonnie van der Burgt met de bus. Dit gaf de broederschap binnen het gilde een extra stimulans.

’s-Ochtends direct bij aankomst kon het gilde zich opstellen voor de optocht door de gildewijk van Leur. Men kon zich daar goed presenteren aan de plaatselijke bevolking die genoot van alle pracht en praal welke werd aangeboden door de deelnemende gilden. In de middaguren werden de verschillende wedstrijden gehouden zoals vendelen, trommen, bazuinblazen, kruisboogschieten, handboogschieten en zelfs jeu de boules.

Het bleek dat er binnen het Sint Jorisgilde zoveel kwaliteit is dat er weer een winnaar in de bus naar huis zat die hartstochtelijk werd toegezongen door de gildebroeders. Jan van Thiel, reeds winnaar tijdens de afgelopen kringgildedag in Asten, behaalde weer de eerste prijs in de klasse vendelen boven 50 jaar. Proficiat Jan! Welke prijs is behaald voor het algemeen klassement is nog niet bekend want er werd alleen de eerste prijs bekend gemaakt voor het gilde Salvator Mundi uit Oeffelt.

Hiermee werd een druk weekend voor het Sint Jorisgilde afgesloten want vele gildebroeders hebben ook deelgenomen aan de toneelproductie “Van wor ik ben” op donderdag- en vrijdagavond in het Boerenbondsmuseum. Na vele avonden oefenen waren deze première-uitvoeringen de kers op de taart.