Jubilarissen 2024 Sint Jorisgilde Gemert

Jubilarissen St. Jorisgilde 2024We vieren de feestdag van Sint Joris op zaterdag 20 april. Kapitein en  tevens jubilaris Joan van der Ligt met 12½ jaar voert het commando. Hij doet dat uitstekend. Als Nieuwe Deken in 2011 liet hij zich al goed horen en dit is belangrijk als kapitein. Joan toont zich een waardige opvolger van Wim van de Vossenberg die zich bijna 50 jaar manifesteerde als het gezicht van ons gilde. Wim kon dit dankzij de volledige ondersteuning van zijn partner Thea die nu haar 60 jarig jubileum viert. Samen met hun dochters Lianne, Thera en Nancy met partner Peter Pobereki allen 25 jaar gildelid. Zij schonken telkenjare een stevig ontbijt aan ons gilde om de dag goed te kunnen opstarten. Daarnaast maakte Thea met haar gezin altijd ruimte voor Wim om zich volledig te kunnen inzetten voor het gilde. Dank daarvoor. 

Toen “Dientje” nog de “De Kroon” was zwaaide Pieter Penninx aldaar de scepter. Als uitbater van het gildehuis ging Pieter als vanzelf bij de rooi schut en dit beklijfde. Het rode bloed bleef bij Pieter stromen. Ook rood bloed zien we bij de ex-uitbater van Koks. Wim van den Boom. Hij kreeg het van thuis met de paplepel ingegoten. Vader Toon wist zijn kinderen goed te motiveren, maar bij Wim hoefde dat eigenlijk niet. In 1974 zelf gekozen tot Nieuwe Deken en daarna zich verdienstelijk makend als vendelier. Koks werd zijn werkterrein en dat nam al zijn tijd in beslag, maar het gilde bleef hij trouw. Dat bleek ook want onlangs kwam hij terug als een genietend actief gildebroeder en doet mee alsof hij nooit is weggeweest.

Misschien wel het meest verweven met ons gilde zou José kunnen zijn. Zij is de partner van Albert van den Eijnde. Onze penningmeester die niet alleen deze taak overnam van zijn vader Wim maar ook alle verzamelingen over het gilde compleet met krantenknipsels ook over andere gilden. Beide Gemertse gildekapellen krijgen volop zijn aandacht. En wie neemt dit waar als Albert verhinderd is. Juist José dus. De sleutel van zowel de rooi als de gruun kapel kent ze precies. Het wel en wee komt ook allemaal bij haar en steeds weet ze er een positieve wending in aan te brengen als ze merkt dat dit nodig is. José hartelijk dank voor jouw motiverende inbreng. Dank overigens aan alle jubilarissen en samen maken we er een mooie optrekdag van.