Kapellekeswandeltocht in Griebelgrauw 2016

Kapellekestocht 2016De afdeling Gemert van ZLTO heeft dit jaar voor de vierde keer de Kapellekeswandeltocht in griebelgrauw georganiseerd in samenwerking met onder andere het Sint Jorisgilde. Het was eigenlijk de bedoeling dat dit evenement weer op de laatste zondag van het jaar gehouden zou worden, maar omdat zowel Kerstmis als Nieuwjaar op een zondag vielen werd het nu verplaatst naar de tweede Kerstdag.

Een paar weken van tevoren gaan enkele gruun- en rooi gildebroeders de borden plaatsen langs de invalwegen van de gemeente Gemert-Bakel zodat iedereen op de hoogte wordt gebracht van dit prachtige evenement. Op de dag zelf komen al vroeg in de ochtend een groot aantal gildebroeders en gildezusters naar de Sint Joriskapel om daar alles klaar te zetten voor de komende wandelaars. In de grote bolvormige tent worden houten vloerplanken gelegd, tafels en stoelen geplaatst, vuurkorven neergezet en de soeppannen reeds klaargezet. Ook de ketels met glühwein staan klaar, evenals de ketels voor de warme chocomel. Bij de ingang van het gildeterrein komen vlaggenmasten te staan met daaraan de bekende rode vlaggen met het witte kruis van het Sint Jorisgilde tezamen met de Nederlandse driekleur. Al met al een geweldig mooi gezicht als je het van een afstandje bekijkt. De Sint Joriskapel staat te stralen!

Gelukkig waren er ’s-middags tijdens de wandeling ook veel gildebroeders en gildezusters om te helpen met uitleg aan wandelaars, uitdelen van soep, chocomel en glühwein. Tevens speelde weer een muziekgezelschap, samengesteld uit leden van Harmonie Excelsior, stemmige Kerstliedjes. Ook de vendeliers en tamboers lieten zich niet onbetuigd, want zij hebben tijdens het evenement enkele vendeldemonstraties gegeven tot waar genoegen van de toeschouwende wandelaars. De soep liet zich heerlijk smaken bij de warmte en het licht van de brandende vuurkorven.

In de prachtig ingerichte kapel met Kerstboom en Kerststal konden de wandelaars verschillende gildeattributen aanschouwen met uitleg van de aanwezige gildebroeders en kon men een kaarsje aansteken. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt.Al met al kunnen we weer terugzien op een hele mooie gildedag die hopelijk nog lang in stand mag blijven.