Wat een dag, een wel zeer memorabele gildedag. Je moet erbij geweest zijn om de eeuwigheidswaarde van dit koningschieten op de juiste waarde te kunnen inschatten. Ons zevental kandidaten maakte er een intense koninklijke maar tevens keizerlijke strijd van om de koningsvogel te verschalken. Afgaande koning Cor Opsteen, zijn schoonbroer Wim Adriaans, de gezusters Petra en Coby met hun broers Martien en Bert van den Eijnde en kapitein Frans van der Burgt. Voor zowel Bert als Frans speelde vooral mee hun kans op het behalen van het keizerschap. Zij moesten ook de overige koningschutters achter zich houden.
Een ware onderlinge zuster-broederstrijd ontspon zich op de eeuwige jachtvelden van Kokse Hoeve. De koningkeizerkandidaten Bert en Frans schoten direct na elkaar. De overige koningschutters bleven vol vuur schieten voor hun koningschap. De verbetenheid en gespannenheid tussen Bert en Frans waarmee zij hun strijd aangingen voerde de boventoon en de toeschouwers voelden dit goed aan. Het schieten voltrok in een snel tempo. De prachtige koningsvogel gemaakt door Toon Opsteen bleek niet bestand tegen zoveel passie. De stukken vlogen er vanaf. Toch bleek het een taaie rakker. Telkens leek het genadeschot te gaan vallen. De beide keizerkandidaten namen begrijpelijk meer tijd om hun mikpunt te kiezen op de koningsvogel. Uiteindelijk wist Bert er wederom een flink stuk vanaf te schieten. Vervolgens mocht Frans zijn schot plaatsen en nam ook tijd hiervoor. Je kon de spanning merken bij beide keizerkandidaten. Toch moest er beheersing zijn om die plek te raken die fataal zou zijn voor de koningsvogel. Het schot klonk, de adem hield men in. Men zag dat het raak was. Men zag dat het goed raak was. Men zag beweging bovenin. Men zag wederom stukken vogel naar beneden vallen maar was het alles. Jawel hoor eindelijk viel de hele vogel. De spil waarop de vogel vast zat was leeg en Frans van der Burgt schoot vol. Voor de derde maal schoot Frans zich tot koning van het Sint Jorisgilde Gemert. Zodra hij zijn koningschap van twee jaar vervuld heeft mag hij zich voor eeuwig keizer van het gilde noemen. De ontlading was groot bij Frans, bij het gilde en de vele toeschouwers. Een keizerlijke ontknoping op Koks van een kapitein die zich koning schoot en zich straks keizer mag noemen nadat hij zijn koningschap van twee jaar waardig weet af te sluiten. Een unieke gebeurtenis die de boeken ingaat. In onze historie maakt men gewag van een keizer in 1608 Tomis Dercks en 1759 Henricus Jansse van Deursse en nu vanaf 2021 Frans van der Burgt.
Deze keizerlijke zondag 21 juli 2019 verliep bijzonder goed. Onze Koningin Paulina Adriaans Opsteen ontving vanuit het kerkbestuur voor haar inzet voor de kerk een mooi aandenken uitgereikt. Oud-koning Cor Opsteen schonk een mooi koningschild. De Koningsmis verzorgde pater Delissen ism pastor van de Bosch die achteraf het keizerlijk openingsschot verrichte op Koks. De koningskruisen behaalden John Adriaans, Leo van den Elsen en Frits Verhoeven.