Mooie optrekdag Sint Jorisgilde 2023

Nieuwe deken John Lemmens tussen kapitein en koningspaar

Nieuwe deken John Lemmens tussen kapitein en koningspaar

Het was weer zover. Het Sint Jorisgilde hield afgelopen zaterdag 29 april weer haar jaarlijkse optrekdag. Deze dag, welke ook wel eens teerdag genoemd wordt, is voor de rooie gildebroeders en gildezusters telkens weer een hoogtepunt in het gildejaar.

De dag begon zoals gebruikelijk met een voortreffelijk ontbijt bij kapitein Joan van der Ligt thuis in De Mortel. De dankzegging van het gilde voor Joan en zijn vrouw Henriëtte bestond uit een vendelgroet door vendeliers en tamboers. Na deze vendelgroet trokken alle gildebroeders en het koningspaar Albert van den Eijnde en Petra van Wetten- van den Eijnde naar gildehuis Dientje om zich gereed te maken voor de H. Mis in de kerk van Sint Jans Onthoofding. Deze keer weer stijlvol voorgegaan door Pastor Jezudass. Na de dienst ontving de geestelijke overheid een vendelgroet van het gilde op het grasveldje voor de kerk, waarna het gilde optrok naar de gemeentelijke overheid in de persoon van burgemeester van Veen. Het complete gilde werd daarna ontvangen in de raadzaal van het gemeentehuis. Ook ontvingen de tamboers hun stipendium overhandigd als “betaling” van hun diensten in het afgelopen gildejaar. Vroeger huurde het gilde de tamboers in, maar sinds lange tijd behoren ze volledig bij het gilde.

Na een gemeentelijk rooi drankje trok men weer naar gildehuis Dientje voor enkele belangrijke activiteiten. Ten eerste huldigden we de jubilarissen.

Voorzitter Louis Kuijpers sprak allen lovend toe. 

Bronzen Willem van den Eijnde vanwege zijn verdiensten op uiteenlopend vlak. Hij ontwikkelde zich tot de spin in het web van onze website. Daarnaast nog volop hand en spandiensten voor het welbevinden van het gilde. Post rondbrengen, drank ophalen en uitdelen, onderhoud werkzaamheden in de Sint Jorishoeve. Zijn plek binnen het gilde is verzekerd. 

Gouden Marianne Geerts -van Schijndel bleek haar goud meer dan waard met de invulling van de PR bij ons gildefeest in 2000. 

 Nog een gouden jubilaris blijkt gerenommeerd klusjesman en vendelier Jan van Thiel. Tis ne gouwe maar vooral mega zilveren gildebroeder. Veel zilverprijzen wist hij binnen te halen voor het gilde. Niet uitsluitend met groepsvendelen maar vooral met individueel vendelen. En sinds hij ook nog zich bekwaamde in kruisboogschieten komt hij ook daar beladen met zilver terug. De zilvervesten en kasten puilen uit.

Wim van de Vossenberg bereikte al vroeg de hoogste eer binnen het gilde. Hij schoot zich koning op Koks in 1963 en bleef daarna trouw aan het gilde. Bedankt we mochten altijd een beroep op je doen. Coby de Groot Kanters, 60 jaar lid groeide samen met Mari uit tot een bijzondere inbreng bij ons gilde. Op de optrekdag wist ze ons te verrassen met speciale Sint Joris emblemen op nieuwe gildekleding en een prachtig geborduurd  paneel van Sint Joris.

 En tenslotte 60 jaar actief Frits Verhoeven. Een erelijst waar je jaloers op mag zijn. We noemen Koning, Standaardrijder, Voorzitter, waarnemend Kapitein en Eerste luitenant. Op zijn wijze constructief aanwezig en ook in de bijeenkomsten een positieve inbreng. Ook in de gildekring jarenlang voorzitter van de standaardrijders. Frits bracht als toenmalig voorzitter o.a. de start van de Sint Joriskapel op gang en het kringgildefeest in 2000. Frits een meer dan gewichtig persoon binnen ons gilde.

Na de huldiging van de jubilarissen volgt de verkiezing van de nieuwe deken. Tot grote verassing van de aanwezige gildebroeders, gildezusters en ouderlingen bleek dat John Lemmens de meeste stemmen kreeg wat betekent dat het Sint Jorisgilde weer een nieuwe deken heeft. Hij volgt Eric Lemmerling op die afgelopen jaar het wel en wee van het gilde heeft mogen beleven. 

Na de lunch vertrok het hele gezelschap naar De Mortel om de nieuwe deken op te halen. Bij aankomst werd het gilde hartelijk ontvangen door nieuwe deken John. Hij werd in de namiddag geïnstalleerd, waarna de hele stoet naar Gemert trok voor de koffietafel, drukke receptie en een hele gezellige feestavond bij gildehuis Dientje. Onderweg werden er talrijke drankjes geschonken om de nieuwe deken te feliciteren met zijn dekenschap bij het Sint Jorisgilde.

Al met al kan er gezegd worden dat het weer een prachtige zonnige dag was en wensen we John een prachtige tijd bij het Sint Jorisgilde.