Nieuwe deken optrekdag Sint Jorisgilde 2024

Jo Kusters nieuwe deken Sint Jorisgilde

Jo Kusters nieuwe deken Sint Jorisgilde

Het Sint Jorisgilde hield afgelopen zaterdag 20 april haar jaarlijkse optrekdag. Deze dag is voor de rooie gildebroeders en gildezusters HET hoogtepunt in het gildejaar.

Ook nu konden het koningspaar, keizer en gildebroeders weer van het ontbijt genieten bij kapitein Joan van der Ligt. Hij kreeg hij als dankzegging een vendelgroet van het gilde. Na het ontbijt snelden men naar gildehuis Dientje en vervolgens trok het gilde op naar de kerk van Sint Jan voor de H. Mis welke werd voorgegaan door Pastoor Jezudass. Na een vendelgroet voor de Pastoor ging het gezelschap naar het gemeentehuis waar burgemeester van Veen het gilde opwachtte. Daar volgde een speech van de burgemeester en ontvingen de tamboers hun stipendium als “betaling” van hun diensten.

Bij terugkomst in het gildehuis volgde de huldiging van de jubilarissen. Voorzitter Louis Kuijpers sprak hen allen lovend toe. De jubilarissen waren dit jaar bronzen kapitein Joan van der Ligt, de zilveren jubilarissen zijnde de voormalige gastheer van Dientje Pieter Penninx, de dochters van oud-kapitein Wim van de Vossenberg zijnde Thera, Nancy en Lianne en Peter Poboreki de partner van Nancy.

Zij allen werden lid van het gilde nadat vader Wim zich tot koning schoot in 1999.

Als robijnen jubilaris werd José van den Eijnde – van den Elsen gehuldigd. In 1974 werd Wim van den Boom van Koks gekozen als nieuwe deken van het gilde, dus nu is hij de gouden jubilaris.

Het hoogtepunt vierde Thea van de Vossenberg – Hubers als diamanten jubilaris. Zij was de echtgenote en steun en toeverlaat van kapitein Wim.

Na huldiging van de jubilarissen volgde de verkiezing van de nieuwe deken. Daaruit bleek dat Jo Kusters werd gekozen als nieuwe deken van het Sint Jorisgilde.

’s-Middags vertrok het gilde naar het huis van de nieuwe deken om Jo te installeren.

Tijdens de terugweg naar gildehuis Dientje werden er zoals gebruikelijk weer vele vochtige traktaties verstrekt aan de nieuwe deken en de overige gildebroeders en gildezuster. Na aankomst bij Dientje stond de koffietafel klaar waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Daarna volgde een mooie receptie voor de nieuwe deken en de jubilarissen gevolgd door een hele gezellige feestavond.

Het was weer een prachtige dag en wensen Jo een geweldige tijd bij het Sint Jorisgilde.

Als afsluiting van het prachtige rooie weekend heeft het Sint Jorisgilde ook dit jaar weer meegelopen in de Historische Optocht van het Boerenbondsmuseum.