Verhuizing rooie gildebroeders

In het verleden was het gebruikelijk dat een verhuizing van een gildebroeder gebeurde door het voltallige gilde. Het gilde kwam dan met platte karren naar het “voormalige” huis van de gildebroeder en zijn eventuele gezin, haalde het hele huis leeg en stapelde dat op de karren en het gehele gezelschap trok naar de nieuwe woning.

Het Sint Jorisgilde Gemert vond dat deze traditie ook weer eens van stal gehaald moest worden. Afgelopen zaterdag werden de (gilde)gebroeders Dirk en Tom Huijbers thuis opgehaald door een grote afvaardiging van het rooie gilde. De nodige dozen en koffers werden op de platte kar geladen en de gebroeders namen plaats op een bankje dat op de platte kar stond. Zij werden, begeleid door de tamboers, vaandrig, koningspaar, keizer, luitenants en vendeliers naar hun nieuwe woning aan de Bogerd gebracht. Het werd een mooie tocht door de Deel, Kruiseind, Molenstraat, Sint Annastraat en Lodderdijk naar de Bogerd. Onderweg natuurlijk veel belangstelling van het publiek langs de kant van de weg. De auto’s voor en achter de stoet vonden het waarschijnlijk wat minder.

Aangekomen in hun nieuwe woning werden de gildebroeders en de koningin hartelijk bedankt door Dirk en Tom en hun ouders en werden getrakteerd op een kopje koffie en een steviger drankje. 

Het was weer een zeer mooie activiteit van het Sint Jorisgilde en zeker voor herhaling vatbaar. Het gilde feliciteert de gebroeders met hun nieuwe woning en wenst hun daar veel woongenot.