Verrassend koningspaar bij de rooi schut

Cor Opsteen samen met Tonnie van der Burgt vormt het nieuwe koningspaar bij het Sint Jorisgilde uit Gemert.  Na in totaal 27 rondes van schutters om het koningschap haalde Cor met het 259 ste schot de koningsvogel definitief naar beneden. Alle jongere schutters bleken niet bestand tegen het timmermansoog van Cor uit Handel. Een krasse prestatie geleverd in de pastorietuin bij de Sint Jan.

We begonnen de dag gezamenlijk met de gruun schut met een koningsmis in de Sint Jan. Pastoor Jesudas ging ons daarin voor. De pastoor loste ook het eerste bevrijdende schot op de koningsvogel gevolgd door de ereschoten van de burgemeester en beide koningsparen. Toen kon de strijd aanvangen tussen de kandidaten voor het koningschap. Drie dames en zes heren schoten er op los. Met uiteindelijk Cor Opsteen als oudste van het gezelschap die de vogel op het juiste moment op de juiste plek wist te raken. In 2017 vormde hij het koningspaar samen met zijn zus Paulina. In 2022 overleed Paulina. Nu koos Cor voor oud-koningin Tonnie van der Burgt. Een ervaringsdeskundige van jewelste. Tonnie vormde samen met haar man Frans gedurende zes jaar ons koningspaar. Als gilde mogen we een zeer trouw koningspaar verwelkomen.

Ook zeker niet minder trouw maar nu aftredend ons oud-koningspaar Albert van den Eijnde  met zijn zus Petra van Wetten van den Eijnde. Voor Albert een definitief “eijnde” want beide volbrachten ook zes jaar koningschap met als mogelijk vooruitzicht het keizerschap wat nu bij Frans van der Burgt in goede handen is. We bedanken Albert en ook Petra  voor de mooie jaren als koninspaar bij ons gilde. Overigens Petra schoot volop mee voor het nieuwe koningschap. Mooi om te zien hoe enthousiast zij blijft voor het koningschap.

Ook enthousiast blijkt onze burgemeester. Niet alleen door zijn aanwezigheid en het lossen van het ereschot op de koningsvogel. Hij neemt namelijk het beschermheerschap op zich van de vriendenkring van de beide Gemertse gilden. Een bevestiging van zijn betrokkenheid met de gilden. Hij ontving een prachtige spiksplinternieuwe sjerp vervaardigd door Coby de Groot uit Elsendorp en zij mocht deze ook aan hem uitreiken. Een mooi initiatief van onze vriendenkring wat zeer gewaardeerd wordt.

Ten slotte nog de uitslagen van de strijd om de koningskruisen. Onze kapitein Joan  van der Ligt samen met zijn echtgenote Henriëtte namen de eerste twee mee naar huis. Daarop volgde Maria Biemans en Maarten Huijbers. Eigenlijk allemaal leden van de rooi schut. Men schoot daar behoorlijk met scherp. Maar toch was het een gezamenlijke feestdag van de beide Gemertse gilden die voor het eerst ook in gezamenlijkheid kon plaats vinden in onze pastorietuin. Daarvoor alle dank.