Nieuw gildevaandel voor het St. Jorisgilde

Gildevaandel 2015Tijdens de optrekdag op zaterdag 25 april 2015 vond er een speciale gebeurtenis plaats bij het Sint Jorisgilde Gemert, de inzegening van een nieuw gildevaandel.

Het gilde heeft momenteel een tweetal gildevaandels. Het eerste vaandel is gemaakt in 1905. In 1904 brandde het gildehuis De Kroon af en daarmee gingen heel veel gilde-attributen verloren, waaronder ook het gildevaandel. Everard Philip Adriaan Matthias Scheidius, beschermheer het Sint Jorisgilde en tevens eigenaar en bewoner van het kasteel in Gemert, schonk het gilde toen een nieuwe gildevaandel. Het tweede vaandel werd in 1974 gemaakt door de nonnen uit Berkel-Enschot. Waarschijnlijk had het gilde nog wat geld overgehouden van de organisatie van het Landjuweel in 1972 en heeft men toen een nieuw gildevaandel laten maken.

Dit vaandel wordt tot op heden nog steeds gedragen door de vaandeldrager tijdens alle gildeactiviteiten, maar de laatste jaren begon het steeds meer slijtage te vertonen en is het eigenlijk niet meer verantwoord om het nog regelmatig te gebruiken. Tijd voor het gilde om te kijken of een nieuw gildevaandel mogelijk was. Helaas is het borduren van een vaandel een zeer dure aangelegenheid, maar gelukkig kwam er enkele jaren geleden een redster in de nood in de persoon van ouderling Paulina Adriaans – Opsteen. Zij is ook al jaren lid van het Sint Jorisgilde en zij heeft als hobby: borduren. Zij zag het als een uitdaging om een vaandel te borduren van ongeveer 180×180 cm.

In 2012 ging Paulina voortvarend van start en kocht stof (Franse zijde) en garen in voor het nieuwe vaandel. Vele vrije uurtjes zat zij in haar stoel te borduren, voor haar en het gilde gelukkig een grote hobby. In het begin was ze nog bezig met de opdruk van de vlag, maar in een later stadium begon ze aan de gekleurde medaillons. Aan beide zijde van het vaandel is namelijk een ander medaillon afgebeeld. Aan de ene zijde Sint Joris met de draak en aan de andere zijde een afbeelding gerelateerd aan de geschiedenis van Gemert en de Duitse Orde. Deze afbeelding staat ook op de timpaan van het hoofdgebouw van het kasteel in Gemert.

Inmiddels heeft Paulina meer dan 2200 uren geborduurd en is het nieuwe gildevaandel klaar. Tijdens de optrekdag werd in Heilige Mis het nieuwe gildevaandel gepresenteerd en ingezegend door pastor Jos van den Bosch. Paulina droeg toen het vaandel over aan de vaandeldrager van het gilde Hans van den Crommenacker die op die dag ook nog jubilaris was. In ieder geval is het Sint Jorisgilde Paulina ontzettend dankbaar voor het vele werk dat zij gedaan heeft en haar naam zal voor altijd verbonden blijven aan het gildevaandel 2015.