Schutterijen- en Gildenoptocht Sittard 2015

SittardSint Jorisgilde Gemert mocht zondag 25 oktober genieten van een prachtige sfeer in de straten van het centrum van Sittard. Zo’n 40 gilden trokken met slaande trom aldaar door het oude stadsgedeelte. Rijendik bleek de publieke belangstelling en alom was er waardering voor de schuttersgilden.

Juist voor ons uit liep een zeer opmerkelijk gekostumeerde groep. Ons gilde liep achter de Gemerts Firebrigade Pipes & Drums, onze eigen brandweer uit Gemert. Ditmaal geen brandblussen behalve mogelijk een binnenbrandje. Neen men vermaakte het publiek met doedelzakmuziek en wel uitgemonsterd in daarbij gepaste kledij. Het Oktoberfeest in Sittard nodigt je uit tot deelname. Niet alleen de gilden, de muziekgroepen en de optredende artiesten tonen door hun kleding een aangepaste uitstraling. Ook de Sittardse bevolking laat zich zien van groot tot klein in de originele lederhosen en dirnljurken.

Het motiveerde enkele van onze medereizigers uit Gemert om ter plekke ook deze uitrusting te bemachtigen en zich de verdere middag en avond volop te kunnen mee laten dragen in het feestgedruis. Het “Van wor ik ben” uit Gemert sloot naadloos aan bij het “von wor ich bin” uit Zitterd. Eenieder kon volop genieten van deze feestende stad. Zo ook onze “aspirant-leden” Coen en Joris dus, vrienden van Nieuwe Deken Kinoe Verhoeven. Bij de verschillende feesttenten stond ook de tent Omroep Limburg waar bezoekers moesten wachten voor een plekje om binnen te mogen. Het was sowieso druk in het centrum van Sittard, zowel in de winkels als op straat en ook op de verschillende kermispleinen.

Bij het schieten om de stadskoning c.q. de Oktoberfeestkoning bleek dat het vizier van de deelnemers danig op de proef werd gesteld. Vanwege de invallende duisternis moest er uiteindelijk nog een zaklamp aan te pas komen om het doelwit duidelijker in beeld te houden. En dit lukte toen alras. De zevende deelnemer na koning Frans van der Burgt van het Sint Jorisgilde wist het beslissende schot te plaatsen. Maar kom, ons gilde zorgde reeds zelf voor een schot in de roos om toch de derde maal te kiezen voor deelname aan Sittard Oktoberfeest. Met veel voldoening keerden de gildebroeders en gildezusters met de bus terug naar begin en eindstation Gildehuis Dientje waar het ook goed toeven was.

Bekijk de foto’s van deze dag hier.