Koningschieten op Koks 2015

Frans v.d. Burgt Koning 2015

Frans en Tonnie v.d. Burgt nieuwe koningspaar Sint Jorisgilde Gemert

Zondag 19 juli vierde kapitein Frans van der Burgt zijn verjaardag en trakteerde zichzelf met het koningschap. Frans wist op Koks het laatste schot te plaatsen op de koningsvogel. Frans koos zijn vrouw Tonnie van der Burgt-Melis als koningin.

De dag begon met de bijeenkomsten van de gilden in de gildehuizen Dientje en De Keizer. Gezamenlijk bezochten we de de H.Mis in de Sint Jan. De voorgangers pater Delissen en pastor van den Bosch maakten er een mooie viering van. Daarna volgde de maaltijd in de gildehuizen om aansluitend naar Kokse Hoeve op te trekken. Aldaar begon het schieten voor de koningskruisen. Het lukte maar niet om voor het koningschieten het eerste blok hout omlaag te krijgen. De aanvang van het koningschieten werd uitgesteld. Tegen half vier ging men dan toch maar beginnen. Pastor van den Bosch vrijde de vogel met het eerste schot en namens de gemeente schoot loco-burgemeester Anke van Extel . De drang van de gegadigden om te schieten bleek zo hoog dat in zeer korte tijd de koningsvogel 248 maal geraakt werd. Frans van der Burgt bleek de gelukkige.

Daarna moesten de koningskruisen nog verschoten worden. Pieter Tielemans bleek de klus te klaren om dat eerste taaie blok met het 225 ste schot beneden te krijgen. Het tweede koningskruis werd na 15 schoten behaald door Hans van den Boomen en Ryan Willems wist na 102 schoten het laatste koningskruis te bemachtigen. Als publieksprijs bleek Wim Adriaans de gelukkige en wel na 68 schoten. Na al dit wapengekletter kon in alle rust het nieuwe koningspaar geïnstalleerd worden. Frits Verhoeven nam de taak van Kapitein Frans van der Burgt over en zorgde voor een waardige installatie.

Oud-koning Albert van den Eijnde schonk een mooi koningschild als afscheid van zijn koningschap samen met zijn zus Petra van Wetten van den Eijnde. Zij vormden de afgelopen jaren een waardig koningspaar bij ons gilde. Niet alleen bij vrolijke gelegenheden maar ook brachten ze als koningspaar de laatste groet aan hun vader Wim van den Eijnde. Bedankt voor jullie inzet voor het gilde. Ons gilde mocht na een versnapering en een hapering bij het boerenbondsmuseum eindelijk ons nieuw koningspaar presenteren bij het gildehuis Dientje. Wat als een druilige dag begon zette zich om in een zonnige dag en zo willen we deze verjaardag van Frans van der Burgt dan ook toevoegen aan de rijke geschiedenis van het gilde.